Föreningens stadgar
§1 Förbundets namn och målsättning
Förbundets namn är Ung Vänster. Ung Vänster organiserar ungdom som kämpar för en feministisk och socialistisk samhällsutveckling. Ung Vänster har sina rötter i kvinnorörelsen och den socialistiska arbetarrörelsen som bygger på arbetarklassen organisering. Utifrån marxistiska och feministiska teorier verkar förbundet för ett kommunistiskt, det vill säga klasslöst, samhälle fritt från förtryck. Den inre demokratin innebär att minoriteten följer majoritetens beslut och att lägre instans följer beslut fattade av högre instans. Den innebär också att majoriteten respekterar minoriteten och att högre instans inte fattar beslut i frågor som enbart rör lägre instans. Lägre instans har rätt att överklaga beslut som fattas av högre instans. Ung Vänster samarbetar med och stödjer Vänsterpartiet och Vänsterns Studentförbund i deras arbete för socialism och kvinnofrigörelse, men fattar utifrån egna analyser självständiga beslut i organisatoriska och politiska frågor.
§2 Allmänna bestämmelser
Moment 1: Alla beslut fattas med enkel majoritet, d.v.s. mer än hälften av rösterna krävs, om inte stadgarna säger något annat. Röstning med fullmakt är ej tillåtet.
Moment 2: Vid lika antal röster vinner det förslag som respektive instans ordförande röstar på. Om ordförande inte har rösträtt eller avstår från att rösta, avgör en andra röstomgång, därefter lotten.
Moment 3: Högre instans har rätt att upphäva beslut fattade av lägre instans efter samråd med berörd part. Medlem har rätt att överklaga lägre instans beslut till högre instans.
Moment 4: Styrelseledamot eller suppleant har ej rätt att delta i beslut om ansvarsfrihet för styrelse man själv tillhör.
Moment 5: För att styrelse och övriga valda organ ska vara beslutsmässiga ska kallelse ha gått ut till samtliga ledamöter och suppleanter och de närvarande ledamöternas och suppleanternas antal ska tillsammans uppgå till minst hälften av de valda ledamöternas antal.
Moment 6: Val till förtroendeposter inom förbundet förrättas i separata, slutna val. Om enkel majoritet ej uppnås görs omval bland dem som fått högsta röstetal, om enkel majoritet ej uppnåtts efter flera omval ska den som får högst röstetal bli vald. Vid lika röstetal i suppleantvalet inträder suppleanter i den ordning valberedningen föreslagit. Om valberedningen inte föreslagit någon ordning mellan de kandidater som uppnått samma röstetal fastställs suppleantordningen genom lottning. I omvalet kandiderar max dubbelt så många som skall väljas. När ordinarie ledamöter är frånvarande, får suppleanter rösträtt i den ordning de fått röstetal. Valen kan förrättas med acklamation om det inte finns fler nominerade än de som ska väljas och om inte någon begär sluten omröstning. Suppleanter inträder då i den ordning som valberedningen föreslår. Nomineringar till förtroendeuppdrag i förbundet sker bara till ordinarie uppdrag, inte till suppleanter.
Moment 7: Ombudsfördelning som baseras på medlemsantal ska ske enligt uddatalsmetoden.
Moment 8: Kvinnor ska vara representerade i valda organ och på förtroendeposter med minst 50 0m inte synnerliga skäl förhindrar detta. Förekommer både ordinarie och suppleanter i ett val ska både helheten och ordinarieplatserna vara kvoterade. Föreligger synnerliga skäl ska dessa motiveras och särskilt beslut om detta ska fattas.
Moment 9: Varje medlem ska visa respekt för andra medlemmar och deras åsikter och i övrigt uppträda kamratligt.
Moment 10: Förbundets firma ska på alla nivåer tecknas av två personer i förening.
Moment 11: Alla klubbar och distrikt i förbundet ska ha sina plusgirokonton anslutna till Föreningen KOM- centralkassan.
Moment 12: Revisorernas uppgift är att kontinuerligt granska verksamheten och ekonomin.
Moment 13: Klubb, distrikt och grannskap använder beteckningen »Ung Vänster« följt av geografisk beteckning.
Moment 14: All verksamhet ska vara fri från alkohol och andra droger.
§3 Medlemskap
Moment 1: Medlem är den som ställer sig bakom förbundets program och stadgar, verkar för dess politik samt betalt medlemsavgiften.
Moment 2: Person som är medlem i annan organisation av partipolitiska karaktär, förutom Ung Vänster närstående organisation, kan inte vara medlem i Ung Vänster.
Moment 3: Person som nyligen haft ledande befattning i en annan organisation av partipolitisk karaktär, förutom Ung Vänster närstående organisation, måste få sitt medlemskap godkänt av distriktsstyrelsen.
Moment 4: Varje medlem i Ung Vänster:
– ska senast 30 juni varje år betala medlemsavgift, annars anses personen inte som medlem.
– ska vara medlem i en klubb. Finns ingen sådan på orten ska medlemmen anslutas till den närmast belägna klubben, om ej särskilda skäl föreligger.
– har yttrande-, förslags- och rösträtt på egen klubbs medlemsmöte.
– ska få kallelse till medlemsmöten, årsmöten och distriktskonferenser.
– är valbar till alla uppdrag inom förbundet.
– har motionsrätt till årsmöte, årskonferens, riksting och kongress.
– har rätt att delta i den interna debatten på lika villkor.
Moment 5: Förbundsstyrelsen fastställer medlemsavgiftens storlek.
Moment 6: En medlem som flyttar från en plats till en annan ska överflytta sitt medlemskap. Medlem kan aldrig vara ansluten till två klubbar eller distrikt samtidigt.
Moment 7: En medlem i Ung Vänster kan uteslutas om den:
– aktivt motarbetar genomförandet av stadgeenligt fattade beslut, på annat sätt än att stadgeenligt försöka ändra dem.
– bryter mot förbundets stadgar.
– motarbetar eller skadar förbundet, eller försöker göra detta.
Moment 8: Uteslutning av medlem kan beslutas av förbundsstyrelsen med minst 3/4-majoritet. Den berörde och dennes klubb ska ges tillfälle att yttra sig då uteslutning diskuteras. Verkställt beslut meddelas berörd medlem och dennes klubb- och distriktsorganisation.
Moment 9: Medlem kan avstängas från all verksamhet i förbundet i väntan på beslut i uteslutningsärende. Beslut om avstängning fattas av verkställande utskottet. Avstängningen gäller fram till närmaste ordinarie förbundsstyrelsemöte. Därefter kan förbundsstyrelsen förlänga avstängningen som längst fram till sitt nästa möte då definitivt beslut i uteslutningsärendet måste fattas.
Moment 10: Den som tidigare blivit utesluten ur Ung Vänster måste få sitt medlemskap godkänt av förbundsstyrelsen.
§4 Klubb
Moment 1: Ung Vänsters distrikt är indelade i klubbar. Deras omfattning och antal bestäms av distriktsstyrelsen efter diskussion med berörda klubbar.
Moment 2: När medlemsunderlaget på en ort eller inom ett geografiskt område är tillräckligt ska en klubb bildas av distriktsstyrelsen.
Moment 3: Klubbarna ska bedriva utåtriktad verksamhet samt möten och studier. De utformar självständigt verksamheten utifrån de lokala förutsättningarna och med utgångspunkt i förbundets program och stadgar. Som stöd i detta arbete finns distriktens och förbundets verksamhetsplan.
Moment 4: När klubb bildas, ska ett konstituerande årsmöte hållas. På årsmötet ska följande ärenden behandlas:
– årsmötets behöriga utlysande
– antagande av stadgar
– verksamhetsplan
– val i enlighet med §4 moment 7
Moment 5: Årsmöte är klubbens högst beslutande organ. Klubbarna ska hålla årsmöte minst en gång per år. Kallelse ska vara medlemmarna tillhanda senast två veckor före årsmötet.
Moment 6: På årsmötet ska följande ärenden behandlas:
– årsmötets behöriga utlysande
– styrelsens verksamhetsberättelse
– ekonomisk berättelse
– revisorernas berättelse
– ansvarsfrihet för avgående styrelse
– verksamhetsplan
– antagande av stadgar
Moment 7: Årsmötet väljer i skilda val:
– ordförande
– minst två ledamöter till klubbstyrelsen
– minst två revisorer
– valberedning
Antalet ledamöter i klubbstyrelsen ska ordföranden inkluderad vara udda.
Moment 8: Revisorer och valberedningsledamöter valda på årsmötet har närvarorätt på medlems- och styrelsemöte inom klubben.
Moment 9: Valberedningen förbereder och lägger förslag i valet av klubbordförande, klubbstyrelsens ledamöter och suppleanter samt revisorer. Klubbstyrelsen förbereder och lägger förslag i valet av valberedning.
Moment 10: Extra årsmöte är näst årsmöte klubbens högsta beslutande organ. Klubbstyrelsen kan kalla till extra årsmöte. Extra årsmöte ska sammankallas om 1/3 av klubbens medlemmar begär det. Kallelse till extra årsmöte ska vara medlemmarna tillhanda två veckor före mötet. Om nyval eller fyllnadsval till klubbstyrelsen görs ska ekonomisk berättelse och revisionsberättelse samt fråga om ansvarsfrihet för den aktuella tiden behandlas. Extra årsmöte kan endast fatta beslut i de frågor som mötet sammankallats för.
Moment 11: Årsmötesprotokoll ska finnas tillgängligt och justerat senast två veckor efter årsmöte.
Moment 12: Medlemsmöte är näst årsmöte och extra årsmöte klubbens högst beslutande organ. Klubbarna ska hålla medlemsmöten regelbundet. För att medlemsmötet ska vara beslutsmässigt ska kallelse ha gått ut till samtliga medlemmar i klubben. På medlemsmöte kan sympatisör adjungeras med yttrande- och förslagsrätt.
Moment 13: Klubbens styrelse utgör den organisatoriska och politiska ledningen för klubben mellan årsmötena och ska:
– anordna och förbereda medlemsmöten och årsmöten
– regelbundet rapportera till klubbens medlemmar och till distriktsstyrelsen om klubbens verksamhet och ekonomi
– ge alla medlemmar möjlighet att delta i politiska aktiviteter
– erbjuda studier till alla medlemmar
– utse en kassör
– ansvara för att beslut fattade på års- och medlemsmöte genomförs
– ansvara för det administrativa arbetet
Moment 14: En klubb som efter upprepade påstötningar inte fullgör de skyldigheter som stadgarna föreskriver eller under en längre tid varit passiv kan läggas ner. Beslut i sådant fall fattas av distriktsstyrelsen. Överklagande av ett sådant beslut ska tillställas förbundsstyrelsen.
§5 Distrikt
Moment 1: Ung Vänster är indelat i distrikt. Gränserna fastställs av förbundsstyrelsen i samråd med berörda distrikt.
Moment 2: Distriktets uppgift är att med utgångspunkt i förbundets stadgar och program bedriva verksamhet, att samordna klubbarnas arbete samt att föra ut förbundets politik.
Moment 3: Årskonferensen är distriktets högsta beslutande organ. Årskonferens ska hållas en gång per år. Distriktsstyrelsen beslutar om tid och plats för konferensen.
Moment 4: Kallelse till årskonferensen och förslag till verksamhetsplan skickas ut av distriktsstyrelsen och ska vara medlemmarna och förbundsstyrelsen tillhanda senast sex veckor före konferensen.
Moment 5: Motionsrätt till årskonferensen har klubbar och enskilda medlemmar i distriktet. Motioner ska vara distriktsstyrelsen tillhanda senast tre veckor före konferensen.
Moment 6: Konferensmaterial ska vara ombud och förbundsstyrelse tillhanda senast en vecka före konferensen.
Moment 7: Årskonferensen består av:
– valda ombud och suppleanter
– distriktsstyrelsens ledamöter och suppleanter
– valberedningen
– distriktets revisorer
– av distriktsstyrelsen särskilt inbjudna gäster.
Moment 8: Ombud till årskonferensen utses i direkta val, efter en valordning som fastställts av distriktsstyrelsen. Ombudsfördelningen ska grunda sig på medlemsantal, i enlighet med §2 moment 7, dock har varje klubb i distriktet ett grundmandat. Ombudslängden ska vara fastställd senast två veckor före årskonferensen. Distriktsstyrelsen kan också besluta att alla medlemmar har rätt att delta som ombud. I sådana fall räknas alla som anmält sig före en av distriktsstyrelsen bestämd tidpunkt som ombud. Tidpunkten måste dock vara minst två veckor innan konferensen äger rum. Distriktets medlemmar har i mån av plats rätt att närvara som åhörare på årskonferensen.
Moment 9: Ombuden deltar med yttrande-, förslags- och rösträtt i alla frågor. Distriktsstyrelsens ledamöter och suppleanter deltar med yttrande- och förslagsrätt i alla frågor. De revisorer och valberedningsledamöter, som inte samtidigt är valda till ombud, deltar med yttrande- och förslagsrätt enbart vid behandling av frågor som berör deras arbetsområde. Om årskonferensen så beslutar kan suppleanter och åhörare ges yttrande och förslagsrätt.
Moment 10: Distriktsstyrelsens ledamöter och suppleanter kan inte väljas till ombud.
Moment 11: Årskonferensen ska behandla:
– distriktsstyrelsens verksamhetsberättelse
– motioner
– ekonomisk berättelse
– revisorernas berättelse
– frågan om ansvarsfrihet för den avgående distriktsstyrelsen
– distriktsstyrelsens förslag till verksamhetsplan
– antagande av stadgar
Moment 12: Årskonferensen väljer i skilda val:
– ordförande
– minst fyra ledamöter till distriktsstyrelsen
– två revisorer
– valberedning bestående av minst tre ledamöter
Antalet ledamöter i distriktsstyrelsen ska ordföranden inkluderad vara udda.
Moment 13: Revisorer och valberedningsledamöter valda på distriktsårskonferensen har närvarorätt på medlems- och styrelsemöten inom distriktet.
Moment 14: Valberedningen förbereder och lägger förslag i valet av distriktsordförande, distriktsstyrelsens ledamöter och suppleanter samt revisorer. Distriktsstyrelsen förbereder och lägger förslag i valet av valberedning.
Moment 15: Extra årskonferensen är näst årskonferensen distriktets högsta beslutande organ. Distriktsstyrelsen kan kalla till en extra årskonferens. Extra årskonferens ska sammankallas om 1/3 av medlemmarna begär det. Kallelse till extra årskonferensen ska vara medlemmarna tillhanda senast tre veckor före konferensen. Val av ombud sker på samma sätt som till ordinarie årskonferens. Om nyval eller fyllnadsval till distriktsstyrelsen genomförs ska ekonomisk berättelse och revisionsberättelse samt fråga om ansvarsfrihet för den aktuella tiden behandlas. Extra årskonferens kan enbart fatta beslut i de frågor konferensen har sammankallats för.
Moment 16: Årskonferensprotokoll ska finnas tillgängligt och justerat senast en månad efter årskonferens.
Moment 17: Distriktskonferenser kan sammankallas av distriktsstyrelsen i viktigare frågor och för vidareförmedling av information. Distriktskonferensens former regleras av distriktsstyrelsen. Distriktskonferensen kan endast fatta beslut i de frågor mötet har sammankallats för.
§6 Distriktsstyrelse
Moment 1: Distriktsstyrelsen utgör den organisatoriska och politiska ledningen för distriktet mellan årskonferenserna. Distriktsstyrelsen är inför årskonferensen ansvarig för distriktets verksamhet och ekonomi.
Moment 2: Distriktsstyrelsen ska inom sig utse en kassör.
Moment 3: Distriktsstyrelsen kan inom sig utse ett arbetsutskott om minst tre personer. Arbetsutskottet får dock ej bestå av fler än hälften av antalet ledamöter i distriktsstyrelsen och måste vara udda till antalet. Distriktsstyrelsen fastställer arbetsutskottets befogenheter. Distriktsstyrelsen måste sammanträda med minst ett protokollfört möte varannan månad.
Moment 4: Distriktsstyrelsen och distriktets revisorer har rätt att granska klubbars protokoll och ekonomiska handlingar.
Moment 5: Distriktsstyrelsen har rätt att med yttrande- och förslagsrätt delta i klubbars möten.
Moment 6: Distriktsstyrelsen har rätt att i samråd med berörd klubb överföra pengar från klubb till distrikt.
Moment 7: Distriktsstyrelsen ska regelbundet rapportera till förbundsstyrelsen och klubbarna om sin verksamhet.
§7 Kongress
Moment 1: Kongress är förbundets högsta beslutande organ.
Moment 2: Kongress hålls minst vart tredje år. Förbundsstyrelsen beslutar om tid och plats för kongressen.
Moment 3: Kallelse till kongress ska sändas ut till distrikten och klubbarna minst fem månader före kongressen.
Moment 4: Kongress består av:
– valda ombud
– förbundsstyrelsens ledamöter och suppleanter
– kommittéledamöter
– förbundets revisorer
– förbundets valberedning
– av förbundsstyrelsen särskilt inbjudna gäster
Moment 5: Ombud till kongress utses i direkta val enligt en valordning som fastställs av förbundsstyrelsen. Antalet ombud ska uppgå till minst 149 och högst 299 ombud, dock måste antalet ombud vara ojämnt.
Ombudsfördelningen fastslås av förbundsstyrelsen baserat på distriktens medlemsantal, i enlighet med
2 moment 7, dock har alla distrikt två grundmandat. Distriktens representation bestäms av deras medlemsantal fem månader före kongressen. I mån av plats har förbundets medlemmar rätt att närvara som åhörare på kongressen. Ombudsavgiften fastställs av förbundsstyrelsen och betalas av respektive distrikt.
Moment 6: Ombud deltar med yttrande-, förslags- och rösträtt i alla frågor. Förbundsstyrelsen deltar med yttrande- och förslagsrätt i alla frågor. Revisorer, kommitté- och valberedningsledamöter, som inte är valda till ombud, deltar med yttrande- och förslagsrätt vid behandling av frågor som berör deras arbetsområde.
Moment 7: Ledamöter och suppleanter av förbundsstyrelsen kan inte väljas till ombud.
Moment 8: Förslag till dagordning för kongress, förslag i program- och stadgefrågor samt förslag till kongressdokument ska tillställas distrikt och klubbar senast fyra månader före kongressen.
Moment 9: Motionsrätt till kongress har distrikt, klubb och enskild medlem. Motioner ska vara förbundsstyrelsen tillhanda senast tio veckor före kongressen.
Moment 10: Ombudsfullmakter med distriktens kongressombud ska vara förbundsstyrelsen tillhanda senast sex veckor före kongressen.
Moment 11: Kongressmaterialet ska vara ombuden tillhanda senast fyra veckor före kongressen.
Moment 12: Kongressen ska behandla:
– program- och stadgefrågor
– förbundsstyrelsens verksamhetsberättelse
– förbundsstyrelsens ekonomiska berättelse
– förbundsstyrelsens förslag till verksamhetsplan
– inkomna motioner
– revisorernas berättelse
– frågan om ansvarsfrihet för den avgående förbundsstyrelsen
Moment 13: Kongressen väljer i skilda val:
– förbundsordförande
– minst 12 och högst 18 ledamöter till förbundsstyrelsen
– minst fyra och högst åtta suppleanter till förbundsstyrelsen
– tre revisorer och två revisorssuppleanter
– stadgekommitté om minst fem personer
– programkommitté om minst fem personer
– valberedning om minst sju personer
Moment 14: Kongressvalda revisorer, kommitté- och valberedningsledamöter har rätt att delta på alla medlems- och styrelsemöten på alla nivåer inom förbundet.
Moment 15: Stadgekommittén har ett övergripande ansvar för en kontinuerlig utvärdering och stadgedebatt i förbundet. Stadgekommittén ska rådfrågas inför förbundsstyrelsens beslut i stadgefrågor. Vid stadgerevision lägger stadgekommittén förslag till ändring i stadgarna.
Stadgekommittén behandlar inkomna motioner vid stadgerevision.
Moment 16: Programkommittén har ett övergripande ansvar för en kontinuerlig programdebatt i förbundet. Vid programrevision lägger programkommittén förslag till ändringar i principprogrammet.
Programkommittén behandlar inkomna motioner vid principprogramrevision.
Moment 17: Valberedningen förbereder och lägger förslag i valet av förbundsordförande, förbundsstyrelse, stadge- och programkommitté samt revisorer. Förbundsstyrelsen förbereder och lägger förslag i valet av valberedning.
Moment 18: Nominering av kandidater till val av förbundsordförande, förbundsstyrelse, revisorer, stadgekommitté, programkommitté och valberedning avslutas på kongressen.
Moment 19: Förbundsstyrelsen kan kalla till extra kongress. Extra kongress ska dessutom sammankallas om minst 1/3 av medlemmarna eller hälften av distrikten genom beslut på ordinarie eller extra årskonferens så begär. Motioner ska vara förbundsstyrelsen tillhanda senast fem veckor före extrakongress. Motioner samt övrigt kongressmaterial ska vara ombuden tillhanda senast två veckor före kongressen. Extra kongress är endast beslutsmässig i de frågor den sammankallats för.
Moment 20: Kallelse till extra kongress ska sändas ut till alla klubbar och distrikt minst två månader innan den extra kongressen.
Moment 21: Kongressprotokoll ska finnas tillgängligt och justerat senast fyra månader efter kongress.
§8 Förbundsstyrelsen
Moment 1: Förbundsstyrelsen utgör förbundets politiska och organisatoriska ledning mellan kongresserna.
Moment 2: Till förbundsstyrelsens möten kallas förbundsstyrelsens ledamöter och suppleanter, valberedningen, revisorerna och stadgekommittén.
Moment 3: Förbundsstyrelsen väljer inom sig ett verkställande utskott som består av högst sju ledamöter, dock ej fler än hälften av antalet ledamöter i förbundsstyrelsen, och måste vara udda till antalet. Inom verkställande utskottet kan ett sekretariat om högst hälften av verkställande utskottets ledamöter utses.
Förbundsstyrelsen fastställer verkställande utskottets och sekretariatets befogenheter. Förbundsstyrelsen sammanträder minst fyra gånger per år. Tid och plats för sammanträde fastställs av verkställande utskottet. Extra sammanträde sammankallas om en tredjedel av förbundsstyrelsens ordinarie ledamöter så begär.
Moment 4: Förbundsstyrelsen ska vid tvister om hur stadgan ska tolkas fatta beslut i stadgetolkningsfrågan efter förslag från stadgekommittén.
Moment 5: Förbundsstyrelsen ska regelbundet rapportera till distriktsstyrelserna och i Rak Vänster om sin verksamhet.
Moment 6: Förbundsstyrelsen har rätt att delta i lägre instans verksamhet med yttrande- och förslagsrätt.
Moment 7: Förbundsstyrelsen och förbundets revisorer har rätt att granska protokoll och ekonomiska handlingar som tillhör distrikt och klubb.
§9 Riksting
Moment 1: Riksting hålls en gång per år, dock ej kongressår. Förbundsstyrelsen beslutar om tid och plats för riksting. Kallelse till riksting ska sändas ut fem månader före riksting. Kallelsen ska sändas till klubbar och distrikt.
Moment 2: Rikstinget består av:
– förbundsstyrelsens ordinarie ledamöter och suppleanter
– minst 79 och högst 149 ombud utsedda enligt en valordning som förbundsstyrelsen fastställer
– berörda utskott och kommittéer
– förbundets revisorer
– förbundets valberedning
– av förbundsstyrelsen särskilt inbjudna gäster
Moment 3: Ombuden deltar med yttrande-, förslags- och rösträtt. Förbundsstyrelsen deltar med yttrande- och förslagsrätt. Utskott och kommittéer deltar med yttrande- och förslagsrätt i de frågor som berör deras områden.
Moment 4: Förbundsstyrelsens ordinarie ledamöter och suppleanter kan inte väljas till ombud.
Moment 5: Förslag till dagordning, förslag i programfrågor och förslag till rikstingsdokument ska tillställas distrikt och klubbar senast tre månader före riksting.
Moment 6: Motioner ska vara förbundsstyrelsen tillhanda senast sex veckor före riksting. Rikstingsmaterialet ska vara ombuden tillhanda senast två veckor före rikstinget.
Moment 7: Förbundsstyrelsen fastställer ombudsfördelningen till rikstinget baserat på distriktens medlemsantal, dock har varje distrikt ett grundmandat. Distriktens representation bestäms av deras medlemsantal fem månader innan riksting hålls.
Moment 8: Rikstinget kan:
– behandla plattformar och program
– anta politiska uttalanden
– diskutera ekonomiska riktlinjer
Utöver detta ska rikstinget behandla revisorernas rapport och förbundsstyrelsens årliga rapport.
Moment 9: Rikstingsprotokoll ska finnas tillgängligt och justerat senast tre månader efter riksting.
Moment 10: Alla medlemmar i förbundet har i mån av plats rätt att delta som åhörare på rikstinget.
Moment 11: Ombuds- och deltagaravgifter fastställs av förbundsstyrelsen och betalas av respektive distrikt.
§10 Antagande av program
Moment 1: Stadgar och principprogram antas av kongressen.
Moment 2: Politiska program och dokument antas av kongressen eller förbundsstyrelsen.
Moment 3: Program och dokument som antas av förbundsstyrelsen ska ha behandlats, antingen av ett riksting, eller genom diskussioner i distrikt och klubbar baserade på ett underlag från förbundsstyrelsen.
§11 Förbundsmedier
Moment 1: Utåtriktat organ för förbundet är tidningen Röd Press. Förbundsstyrelsen utser ansvarig utgivare för tidningen.
Moment 2: Internt debatt- och informationsorgan är tidningen Rak Vänster. Skrivna inlägg till förbunds- eller distriktsbulletin får inte kortas eller skjutas på framtiden utan att den medlem som skrivit inlägget tillfrågats om samtycke samt att redaktionen redovisar motiven för sitt beslut i aktuellt nummer. Redaktionen har rätt att förvägra publicering av inlägg som uppenbart bryter mot svensk lag.
Moment 3: Bara förbundsstyrelsen får ge ut debatt- och studieskrifter i förbundets namn. Skrift som ges ut av klubb eller distrikt ska ges ut i klubbens eller distriktets namn.
Moment 4: Bara förbundsstyrelsen får inneha konton på sociala medier i förbundets namn, konton som tillhör klubb eller distrikt ska innehålla klubbens eller distriktets namn.
§12 Stadgar
Moment 1: Stadgeändring kan endast göras på kongress.
Moment 2: Kongressbeslut i stadgefrågor träder omedelbart i kraft, förutom ändringar i §7 moment 3 och 20, §14 moment 3 och §12 som måste beslutas av två på varandra följande kongresser.
Moment 3: Årsmöte och distriktsårskonferens antar stadgar som utgår från förbundets som normalstadgar. Dessa får inte strida mot förbundets stadgar. I tvister rörande dessa stadgar fattar förbundsstyrelsen i samråd med stadgekommittén beslut om tolkning och tillämpning.
§13 Förbundets personal
Moment 1: Förbundsstyrelsen har rätt att anställa och säga upp ombudsmän och övrig personal.
Moment 2: Distriktsstyrelsen har rätt att anställa och säga upp ombudsmän och övrig personal i distriktet.
Moment 3: Ett villkor för att ha en tjänst inom förbundet är medlemskap i Ung Vänster.
Moment 4: Utlysning av tjänster inom förbundet ska vara alla klubbar och distrikt tillhanda senast tre veckor före sista ansökningsdag för varje aktuell tjänst.
Moment 5: Förbundsstyrelsen har det övergripande arbetsgivaransvaret för all förbundets personal.
§14 Förbundets upplösande
Moment 1: Klubb kan upplösas efter beslut i distriktsstyrelsen efter samråd med berörd klubb. Om klubben upplöses tillfaller dess tillgångar distriktet.
Moment 2: Distrikt kan upplösas genom beslut i förbundsstyrelsen efter samråd med berört distrikt. Om distriktet upplöses tillfaller dess tillgångar förbundet.
Moment 3: Förbundet kan endast upplösas om minst fem sjättedelar av förbundets medlemmar genom allmän omröstning så beslutar. Eventuella tillgångar samt utgivningsbevis för förbundets tidningar tillfaller Vänsterpartiet.